FB pixel

Elszálló Energiaárak: Stratégiák a bérlőknek otthoni közműszámlák leküzdésére

Elkészítettük a létező legjobb útmutatót a budapesti lakások rezsiszolgáltatásainak átlátásához expatok számára.

 

Minthogy az energiaárak tavaly robbanásszerűen emelkedtek, az átlagos fogyasztásra a magyar állam által meghatározott fixált tarifákat állapítottak meg. Amennyiben egy otthonban a rezsiszolgáltatásoknak az átlagosnál magasabb mértékű használata áll fenn, egy sokkal magasabb tarifát alkalmaznak, ami jelentősen növelheti a háztartások havi kiadásait.

Bár két év folyamatos emelkedését követően az energiaárak Magyarországon csökkenni kezdtek, a nagyobb házakban, luxusotthonokban lakók, vagy több gyermekes családok - azaz az átlagosnál magasabb fogyasztók - háztartási energiaárjai az utóbbi években drasztikusan emelkedtek.
A háztartási energiaárak összességében 41,8%-kal nőttek (59,4%-kal a vezetékes gázért, 54,4%-kal a tűzifáért és 27,3%-kal az áramért). Ez az áramot kétszer, a földgázt pedig hét-szer drágábbá teszi, mint a hatósági fix tarifa egységárai.



Jó tudni

Bérlőként ahhoz, hogy a lakók jogosultak legyenek a hatósági energiaárak tarifáira, a tulajdonosnak hivatalos úton a bérlő nevére kell iratnia az ingatlanhoz tartozó mérőórákat.

Ha szeretné ellenőrzése alatt tudni a háztartás rezsiszolgáltatásainak költségeit, és nem akar többet fizetni a gázért, az áramért vagy a távfűtésért, akkor sem, ha azok a kormány által meghatározott átlagos fogyasztás felett vannak, akkor alábbi három javaslatunk Önnek szól!

  • Rendszeresen monitorozza ingatlana fogyasztását a cikkben található kalkulátor segítségével: https://english.atlatszo.hu/2022/08/09/record-high-market-prices-introduced-in-the-hungarian-residential-electricity-and-gas-markets/
  • Jó befektetés minden energiahatékony készülékek és világítástechnológia, amely alkalmas az áramfogyasztás csökkentésére.
  • Fontolja meg, hogy energiahatékony ingatlanba költözik. A zöld otthonokat úgy tervezték, hogy kevesebb energiát fogyasszanak fűtésre, hűtésre, világításra és készülékekre. Ha bérel és korlátozott kontrollja van jelenlegi otthonának energetikai fejlesztései felett, egy zöld tanúsítvánnyal rendelkező bérlakásba költözés új dimenziót jelenthet.

 

Fontos a tudatos egyensúly kialakítása a fogyasztás csökkentése és a kényelmes életmód fenntartása között, ezek az éppen most elérhető ingatlanok pedig mindkettővel összhangban vannak.

KIEMELT ENERGIA-HATÉKONYSÁGÚ INGATLANAINK


Ezen stratégiák alkalmazásával és figyelemmel a háztartás energiagazdálkodására, hosszú távon kordában tarthatja bérelt ingatlana közműszolgáltatásainak költségeit.